Tato kontrola nedopadla vůbec dobře. Bylo shledáno velké množství závad a hygienických nedostatků, na stavu provozovny se jako v mnoha dalších případech odráželo mimo jiné i to, že zde „žije“ rodina s dětmi. Celkově zde byl nepořádek, v celém zázemí provozovny byly rozmístěny předměty nesouvisející s provozem (např. hračky, koloběžky, soukromé předměty, elektrické kabely, elektrické spotřebiče, zednické náčiní, nářadí, vyřazené zařizovací předměty, plynové bomby, svářecí náčiní atd.), některé tyto předměty byly umístěny společně s potravinami. Stěny v provozovně byly místy nečisté, otlučené s výskytem pavučin, některé stěny nebyly stavebně dokončené, v místě přípravy sushi nebyla stěna omyvatelná a byla kryta neomyvatelnými dřevotřískovými deskami. V předsíni WC personálu vedle umyvadla byla stěna rovněž kryta silně poškozenými, nečistými dřevotřískovými deskami.


Nečisté a místy poškozené byly podlahy, strop. Některé zařizovací předměty měly nečisté, neomyvatelné a místy poškozené povrchy (např. pracovní stoly a jejich úložné prostory, mrazicí zařízení, stroj na zmrzlinu, dřezy, umyvadla na záchodech, hrany pracovních stolů, lednice, úklidové prostředky). Pro čištění a zpracování syrového masa, vajec a nečištěné zeleniny zde nebyly vytvořeny odpovídající úseky vybavené pracovní plochou se dřezem s přívodem teplé a studené vody, veškeré pracovní činnosti probíhaly na různých pracovních plochách v kuchyni, docházelo zde ke křížení čistých a nečistých provozů. Nebyl vytvořen odpovídající pracovní úsek pro přípravu točené zmrzliny, to probíhalo za výčepním pultem v prostoru nečistého dřezu, který byl zarovnán kartáčovou myčkou na sklo, byly zde umístěny nečisté popelníky, osobní věci provozovatele (např. hnojivo na kytky, léky a jiné).

Zmrzlina by se měla prodávat z čistého, snadno udržovatelného prostředí.

Za výčepním pultem ani v kuchyni nebyla k dispozici umyvadla na ruce vybavená hygienickým osoušením rukou a mycím prostředkem. Nádoby na odpad byly přeplněné odpadky a bez uzavření. V době kontroly nebylo možné užívat výlevku určenou pro úklid, byla zarovnána různým drogistickým zbožím a nečistými štaflemi, rovněž šatní skříně v šatně byly znepřístupněny elektrickou koloběžkou. V době kontroly byly dveře mezi jednotlivými místnostmi (kabinou WC, předsíní WC, úklidovou místností, šatnou, umývárnou) otevřeny až do prostoru kuchyně, ve které se manipulovalo s pokrmy. Nejzávažnější byla manipulace s potravinami, s rozpracovanými a hotovými pokrmy. V namraženém mrazicím zařízení bylo skladováno syrové maso, rozpracované polotovary ze syrového masa a další neidentifikovatelné suroviny v mikrotenových sáčcích bez odpovídajícího značení pro možnost identifikace (názvu potraviny, výrobce, způsob uchování atd.), v chladicím pultu byly umístěny gastronádoby s okoralými, ovadlými surovinami pro přípravu pokrmů.

Pracovníci KHS na místě vydali rozhodnutí o uzavření provozovny. Po odstranění uvedených nedostatků bylo ověřeno, že je vše již v pořádku a provozovna mohla být otevřena pro veřejnost. Samozřejmě se to neobešlo bez poměrně vysoké pokuty.

prostor za výčepem
Prostor pod výčepem, i tento prostor by měl být udsržovatelný, snadno čistitelný.
Dřez plný nádobí, u toho potraviny, je potřeba vyčlenit úsek na mytí a odkládání nádobí – a prostor pro přípravu pokrmů.
Ve skladu potravin se skladují potraviny.
Těžko říct, co se skrývá v neoznačených balíčcích a igelitkách… papírová krabice v mražáku vlhne a může být zdrojem kontaminace, vůbec tam nepatří. A už vůbec ne takto nezakryté a nijak neoznačené polotovary.
V této kuchyni se moc čistota a pořádek udržovat nedají.
Oblečení patří do skříněk, to ostatní tam vůbec nemá co dělat.
Větrání v kuchyni bez komentáře.

Odbor HV a PBU dne 18. 6. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.